Biraz müzik...

18 Aralık 2009 Cuma

Kiymali ispanak ve yulafli kurabiye...

Cocukken Temel Reisi izledigim zamanlarda pek sevmezdim ispanagi ,büyüdükten sonra sevmeye basladim. Özellikle üniversite yillarinda izmirde ev arkadasimla birlikte cok yapardik ispanak yemegini.Izmirin pazarinda zaten cesit cesit bol ve taze otlar oludu ne ararsan .Dere otu ,tere, eksimen,semizotu ....hersey. Kiymali ispanagi yeni yeni yapmaya basladim aslinda benim kiymali yemeklere karsi bir antipatim vardir ama bunu bu yaz annem yaptiginda cok sevdim ve bugunde ben pisirdim,sizlerlede paylasmak istedim. Sonrada hazir mutfaga girmisken bahsettigim kurabiyelerden birisini bugün yayinlasam hic fena olmaz dedim ve kollari sivadim. Yulaf ezmesi ile yapilan bol cikolatali bir kurabiye.Yeme de yaninda yat cesitlerinden.





Kiymali Ispanak

Malzemeler:
  • 300gr kiyma
  • 1 orta boy kuru sogan
  • 1yemek kasigi salca
  • 2-3 yesil biber
  • 1 domates
  • sivi yag
  • 1 demet(300-400gr kadar )ispanak
  • pul biber,kara biber,tuz
Yapilisi:

Sogani ve biberleri kavurduktan sonra pul biberi,salcayi ekliyorum ve de kiymayi. Hepsi birlikte biraz kavrulduktan sonra yikanmis dogranmis ispanaklari ekliyorum. Enson da domatesi kücük kücük dograyip ilave ediyorum ve bitti. Yaninda yogurtla servis yapabilirsiniz hatta severseniz üzerine yumurta da kirabilirsiniz.

Yulafli Kurabiyeler:

Malzemeler:

  • 120gr yumusak tereyag
  • 120gr kahverengi seker
  • 1 yumurta
  • 100gr yulaf ezmesi
  • 1yemek kasigi süt
  • 5 damla vanilya aromasi yada 1 paket sekerli vanilin
  • 125gr un
  • 1yemek kasigi kakao
  • yarim tatli kasigi kabartma tozu
  • 150 gr bitter cikolata
  • 150 gr sütlü cikolata

Yapilisi:

Firini 180 dereceye isitinve tepsiyi yaglayin. Tereyagi ve sekeri cirpin. Önce yumurtayi ,sonra yulaf ezmesi,süt ve vanilyayi ekleyin. Un,kakao ve kabartma tozunu ekleyin ve hepsini yogurun. En son cikolataparcalarini ekleyin. Tatli kasigiyle veya yemek kasigiyla tepsiye kurabiyeleri dizin. Cünki kurabiye hamuru elimizle sekil verecek kivamda olmuyor biraz cookies gibi oluyor. Sonrada kasikla biraz bastirabilirsiniz ezilmeleri icin.15dk firinda pisirin ve firindan cikarip sogumasini bekleyin.
afiyet olsun...

ilk kar,ilk kestane....








Aslinda yazimin basligina ilk bogaz agrisi,ilk antibiotik de diyebilirdim... Evet birkac gündür bogazimda sanki bir tas varmis gibi zorla yutkunuyor ve genede gecer gecer diye kendi kendime inat edip doktorada gitmiyordum. En sonunda daha fazla beklemenin bir faydasi olmadigini anlayarak doktor yolunu tuttum ve antibiotik yazili recetemle birlikte oradan ayrildim.
Eczanenin tam yanindaki markette kestaneleri görünce vuruldum tabi ,kestaneye bayilirim .Hele Türkiyede o soguk kis günlerinde disarda kestaneciyi görürsünüz ,dumani tüten sicacik kestanelerin etrafa yaydigi koku yetmezmis gibi ,bagirir satici ``kestane kebap yemesi sevap...``diye.Memleketim gibisi yok tabi. Burada da ancak noel zamani bu sekilde saticilar oluyor etrafta ,yilbasi pazarlari kuruluyor, kendi kültürleri, kendi yemekleri, özellikle bircok tatli, seker ve kurabiye oluyor bu pazarlarda. Bir cikabilirsem fotograflarini cekip sizlerle paylasmak istiyorum.
Ben kestaneye döneyim...Aksam oldu ve ben heyecanla kestanelerin pismesini beklerken ,pencereden ilk karin yagisini da gördüm cok güzeldi.Ne kadar üsüsemde cocuklugumdan beri kari cok severim,hep heyecanlandirir beni . Hemen kardan adam yapmak kar topu oynamak gibi cocukca ve bence bir o kadarda yetiskince oyunlar gelir aklima. Su an oynayacak kadar kar yok ama umarim olur cünki gecen senede böyle cok az yagmis ve bizde ha yagdi ha yagacak derken kis bitmisti...Evet sonunda kestaneler gelmisti ama kizim uyudugu icin sadece iki koca cocuk biz yumulduk kestanelere hatta bir ara esim öyle bir kaptirmistiki bir tanesini yutmadan digerini atiyordu agzina ,bir süre bakakaldim sonra o da anladi ne kadar hizli yedigini ve ikimizde gülmeye basladik. Kizim icin bugün tekrar yapicam. Simdi o dünyayi kesfediyor, hersey cok ilginc geliyor .Iki üc gün önce misir patlattik beraber, o kadar hosuna gittiki patlayan misirlari gördükce gülüyordu.Ben bilerek cam kapakli bir tencerede patlattim ki daha iyi görsün Gülüp gülüp ``anne bunlar nerden geliyo ya``diye sasiriyordu. Anlatmam epey bi uzun sürdü. sonrada afiyetle yedik.
Kis cok güzel bir mevsim her ne kadar soguk da olsa,havalar erken kararip günler cabucak bitiyor da olsa cok güzel...Her mevsim gibi bununda tadini cikartmak lazim karlarda kosmak, kara yatip izini cikarmak,soguktan donmamak icin; atki,sapka, eldiven ne varsa sarip sarmalanmakve sicacik kestanelerin icine düsmek gibi....
Soguk kis günleri icinizi sevgi ve mutlulukla isitsin.....