Biraz müzik...

5 Ocak 2010 Salı

ASURE...








Ben eserimin karsisinda kendi kendimi sisirirken ve bir yandan da homini girtlak asureleri yutarken aklima mutfakta biraktigim savas alani geldi...Bir yanda kuruyemisler, biryanda nar kabuklari, bir yanda kuru baklagil kavanozlari, tabaklar, tencereler...Ama ben icerde oturmus masanin üzerine dizdigim asureleri seyrederken bir tanesini hallediyorum. Her sene ayni sey asureyi yaparim ve kendimi cok zor bir is basarmis gibi hissederim.Halbuki annem kazanla yapar her sene ve onda böyle birsey görmedim hic!Genetik degil demekki? Tabi annem bütün mahalleye dagittigi icin onun yorgunlugunun yaninda benimki devede kulak:) Ben 3-5 kisiye dagittim gerisi evde bize kaldi.Neyse Allah kabul etsin insallah.Bu senede Muharrem ayi görevimi yaptim.Bu mübarek ayda hepimizin evleri bereket dolsun .Dedikten sonra asure tarifimi yazabilirim.

ASURE:

Dedigim gibi biz 3 kisilik bir aileyiz ve dagittigim 4-5 kisi disinda fazla da kalsin istemedim. Ben 3-4 kepce dagittigim kaplara koydum benim kuplarada ikiser kepce koydum ve 6 kup oldu.Yani aslinda bayagi oluyor ama daha fazla istarseniz ölcüleri iki katina cikarabilirsiniz.En güzeli iki gün icinde bitmesi cünki kaldikca icindekiler sisiyor ve suyu azaliyor.Ayrica cok kaldiktan sonra yemek cok da saglikli olmuyor gaz yapip karin agrisina sebep olabilir. Icinde cok fazla baklagil ve kuruyemis oldugu icin cok faydali ve besleyici özelligi de var. Genelde sicak yemeyi sever insanlar ama ben soguk daha cok seviyorum.

Malzemeler:

  • 2 su bardagi bugday
  • 1 su bardagi nohut
  • 1 su bardagi fasülye
  • 2 avuc kadar pirinc
  • 20 su bardagi su (kati olursa daha fazlada ekleyebilirsiniz)
  • 27 yemek kasigi toz seker(hep göz karari yapinca bu kadar cok oldugunu bilmiyordum bilseydim bardak ile koyar ona göre ölcü verirdim:))
  • 1-2 yemek kasigi gül suyu
  • 100gr kuru kayisi

  • 100gr kuru incir



  • 4 avuc kuru üzüm

  • üzeri icin;nar,findik,ceviz,tarcin,antep fistigi,cam fistigi








Yapilisi:
Kuru fasülye, nohut ve bugdayi aksamdan ilik suya koyun.Sabah sismis haldeki fasülye ve nohutu ayri ayri tencerelerde haclayin.Bugdayi da en büyük tencereye koyup üstünede 20 su bardagi su ilave ederek kaynatin .Bugdayda haslanip yumusadiktan sonra haslanmis nohut ve fasülyeyi bugdaya ekleyin ve sonrada yikanmis pirincleri ekleyin. Üzerinede toz sekeri döküp biraz daha kaynatin. Diger tarafta kayisi,incir ve kuru üzümü yikayin.Sonra kayisi ve inciri kücük kücük dograyin( fotografta görünüyor benim ne kadar kücük dogradigim büyük olmasi icinde dagiliyor ve pek hos görünmüyor).Bunlari ocagin altini kapatmadan önce ekleyin tencereye ve biraz bekledikten sonra altini kapatabilirsiniz.Gül suyunu da döküp bir iki kere karistirin (dikkat edin ezmeden yavasca karistirin). Tencerede fazla birakmadan hemen kaplara koyun ve üzerini nar,findik, ceviz, cam fistigi ve antep fistigi ile istediginiz gibi süsleyin. Enson ya hepsinin üzerine yada kenara bir köseye tarcin dökün ve hazir. Afiyet olsun...