Biraz müzik...

16 Aralık 2009 Çarşamba

Cikolatali Biscotti








Biscottiler cok lezzetli görünüyor dimi? Bende düsünüyorum hemen yazimi mi yazsam yoksa sunlardan bir iki atistirsam mi:) Bir Italyan tatlisi yada bisküvisi de denebilir.Citir citir ve aslinda cok da agir degil. Icinde hic yag yok mesela, biraz cikolata ve seker. Biskotti` nin icine istediginizi koyabilirsiniz ,hersey oluyor. Ben bugün cikolata, badem ve cashew kullandim ama kuru kayisi,ceviz,findik,kuru üzüm,kuru incir,hindistan cevizi...ve daha bircok sey koyabilirsiniz. Kitirligini istediginiz gibi ayarlayabilirsiniz tabi firinda tutma sürenize göre degisiyor. Ben bu tarifi SCHOKOLADE adli kitaptan almistim sonra kendime göre degisik versiyonlarini yaptim tabi ama simdi size kitaptan aldigim hali ile yazicam. Belki ilerde daha degisik örneklerinide yayinlarim. Yukarida kullandigim malzemeleri fotografladim ama su fotograflari alt alta siralamak hic hosuma gitmiyor. Bir bilginiz varmi acaba nasil yazi aralarina yada yazinin altina yerlestirebilirim fotograflari yoksa kullandigim sablon ile mi ilgili?

Malzemeler:
  • tereyagi(sadece tepsiyi yaglamak icin ama ben firin kagidi kullandim)
  • 1 yumurta
  • 100gr seker
  • 5 damla vanilya aromasi
  • 125gr un
  • 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 tatli kasigi tarcin
  • 50gr bitter cikolata
  • 50gr badem
  • 50gr cam fistigi
Yapilisi:
Firini 180 dereceye önceden isitin ve tepsiyi yaglayin yada kagit kullaniyorsaniz buna gerek yok tabi...Yumurta,seker ve vanilya aromasini köpük köpük olana kadar cirpin. Bu sekilde vanilya aromasi sivi halde burda satiliyor ama son gittigimde bakmayi unuttum acaba Türkiyede var mi bilmiyorum yoksa normal vanilya sekeri de olur cok fark etmiyor. Sonra ayri bir yerde un,kabartma tozu ve tarcini karistirin(missss gibi kokuyor) ve yumurtali karisima ekleyip iyice karistirin. Burada kasikla karistirmak daha cok yardimci oluyor. En son cikolata, badem ve cam fistigini (bende yoktu cashew kullandim) karistirin.Zaten hamur sertlesiyor hatta hamurundan cok icinin cikolatasi fistigi falan var . Fotografta görüldügü gibi yaklasik 25 cm uzunlugu ve 3cm falan eni olacak sekilde sekil verin ve firina atin.
20-25 dk pisme süresi. Ama daha bitmedi... Firindan cikardiktan sonra 5 dk sogumasini bekleyin ve 1-2cm eninde dilimleyin sonra dilimleri yan yatirarak 5-6 dk bir tarafini sonra 5-6dk diger tarafini tekrar firinda kizartin.Aslinda firindan ilk ciktiginda pismis oluyor tabi o sekilde de yenilebilir ama asil biscotti kitir kitir olmasi gerektigi icin tekrar atiliyor. Bende cok kizarmis seviyorum hatta yanmasindan hemen önce cikariyorum diyebilirim:) Herseyi fotografladim umarim yardimci olur...
AFIYET OLSUNNN...

yazmak icin firsat




Aslinda en son yazimin üzerinden cok gecmedi ama ben biran önce sayfalari doldurmak istedigim icin firsat kolluyordum.Ve en sonunda oturup rahat rahat yazabilecegim bir zaman . 3 tarif birden yazmak istiyordum ama bugünlerde fotograf makinemi elimden düsürmedigim icin bir yerde unutmusum neyse en azindan kayip degil...Fotograflari cep telefonumla cektim ve hüsrana ugradim o kadar fotografin arasinda sadece bir tanesi biraz iyi cikmis o bile tam degil ama neyse ,bir kere daha yaparim bu yemekleri elbet ve o zamanda kendi makinem yanimda olur.
Zaten havalar cok soguk insanin pek disari cikasi gelmiyor bol bol evde duruncada bol bol firsatim oluyor yeni tarifler denemeye. Aslinda sirada bekleyen ve yazmayi istedigim o kadar cok tarif varki bir firsatini bulsam hepsini yazicam. Herneyse dün aksamki yemekten simdilik iki tarif cikti onlari halledelim sonra öbürlerine sira gelir...

KUZU KAVURMA
Malzemeler:
  • 700gr kuzu kusbasi
  • 2yemek kasigi marine etmek icin birazda kizartmak icin sivi yag
  • 2 dis sarimsak
  • 2 yemek kasigi yogurt
  • tuz,biber,kekik,pul biber
  • orta boy kuru sogan
Yapilisi:
Kuzu etini kusbasilik dogradiktan sonra 2 yemek kasigi sivi yag,2 yemek kasigi yogurt,sarimsak,kekeik ve karabiberle marine edip mümkünse bir gece dolapta bekletmek gerekiyor. Eger acilse 2-3 saat dolapta bekletmekde yeterli oluyor. Yapilacagi sirada tencereye önce soganlar atilir ve kavrulur sivi yagda daha sonra etler atilir. Pismesine yakin tuz ve pul biber eklenir .Ben ocaktan almadan hemen önce biraz daha kekeik ilave ettim cünki cok severim.Aci severseniz aci pul biberde cok yakisiyor. Marine ederken isterseniz biraz da süt katabilirsiniz degisik oluyor ama ben sadece yogurtlu olani tercih ediyorum. Cok lezzetli bir tarif gercekten et yumusak ve kivamli oluyor. Yaninada cok güzel bir sebzeli bulgur pilavi ile harika olur. Afiyet olsun...

KASARLI MANTAR SOTE

Malzemeler:
  • 500gr mantar
  • 1 su bardagi rendelenmis kasar
  • bir kücük sogan
  • tuz,karabiber,sivi yag
Yapilisi:

Biraz sivi yagda halka halka dogranmis soganlari kavurun daha sonra dilimlenmis(ama cok kücük degil) mantarlari ekleyin . Biraz sotelendikten sonra tuz ve karabiberi ekleyip biraz daha soteleyin ve en son ocagin altini kapatip rendelenmis kasar peynirini ekleyin,tencerenin kapagini kapatin. 1-2dk. sonra kasar eriyor ve cok güzel oluyor. Ben etin yaninda bu sekilde servis yapiyorum patates püresinden sonraki ikinci tercigim et yemeklerinin yanina. Tabi ikramdan hemen önce yapmak iyi olur cünki soguyunca erimis kasar pek de hos görünmüyor .Ha unutmadan üzerine pistikten sonra birkac kücük domates dilimledim ama siz isterseniz birlikte pisirebilirsiniz de.
Ah gercekten cok güzel pozlar cekmistim ama güzel cikmadi iste birdahaya insallah.
Yanlarina dedigim gibi bulgur pilavi güzel oluyor ama ben bu sefer safranli pirinc pilavi yaptim oda güzel oldu.
Umarim sizlerde begenirsiniz. Yeterince acik yaziyorum insallah genede bir problem olursa lütfen yazin zevkle cevaplarim:)