Biraz müzik...

12 Ağustos 2010 Perşembe

Incir Tatlisi ve ilk Ramazan menüsü

Öncelikle herkese hayirli Ramazanlar diliyorum. Bu mübarek ay hepimize saglik, sihhat ve huzur getirsin insallah. Allahim, bu ayda sadece oruc tutarak vücudumuzu degil, ruhumuzu ve düsüncelerimizide temizlememizi nasip etsin.
Davetlerin ve yemek cesitliliginin arttigi bu ayda sagligimiza da cok dikkat etmemiz gerekiyor tabi. Bazen bu ayin amacini unutup sadece aksam yapilan cesit cesit yemeklere ve gösterisli davet sofralarina odaklaniyoruz. Gerci eskiden bende öyleydim. Anne ne zaman iftar olucak, ne yemek yapacaksin, sunuda yaparmisin lütfen, off daha cok var...dedigim günler cok da uzak degil aslinda. Ama artik büyüdüm herhalde ki bu uzun günlerde bile insanin istedikten sonra ne kadar sabirli olabilecegini görüyorum. Bu sene ki Ramazan ayi icin evde hafif az yagli ve az cesit yemek yapmayi düsünmüstüm ama dün ilk gün gözüm mü döndü ne anlamadim bir baktim koca bir tencere pilav. Aman Allahim nasil biter bu pilav topu topu üc kisiyiz kizimi saymama gerek bile yok aslinda. Neyse bu gün artik fazladan bisey yapmicam insallah. Aman sizde dikkat edin yemek yaparken yeter mi yetmez mi derken insan ölcüyü kaciriyor gercekten. Benim dünki menüm bize cok fazla geldi. Saat dokuzdan sonra gercekten de cok fazla bisey yenmiyor. Ve bu Ramazanda esimle öncede kararlastirdigim birseyi yapiyoruz ve cok rahat oldu midem acisindan hic rahatsizlanmadim sizede söyliyeyim. Suyla orucumuzu actiktan sonra bir tabak sicak corba ictik ve 10- 15 dakika ara verdik. Daha sonra ana yemekle devam ettik. Hem birden bir sürü seyi mideye atmadik hemde yemegin daha cok tadini cikarttik tavsiye edrim.
Benim dünki iftar menüm:

  • domates corbasi
  • coban salatasi
  • sebzeli bulgur pilavi
  • ici sebze dolgulu hindi gögsü rulosu
  • incir tatlisi
Aslinda diger tarifleride yazicam insallah da, öncelikle incir tatlisini yayinlayayim cünki sadece onun resmini cektim. Umarim sizede bir fikir olur bu menü. Tarifleri yayinladigimda göreceksiniz cok az yagla ama cok lezzetli olduklarini.



( Ben fotografi cekene kadar dondurma eridi biraz ve aceleyle pek de aydinlik cikmamis ama kusuruma bakmayin:))

Incir Tatlisi:
  • 20 adet kuru incir
  • 1 su bardagi ceviz ici
  • 2 yemek kasigi kahverengi seker
  • 1 cay kasigi tarcin
  • yarim su bardagi su
  • yarim su bardagi süt
  • 1yemek kasigi tereyagi (ben kullanmadim)
Yapilisi:

Aslinda bu tarifi annemden ilk ögrendigimde bu kadar da hos bisey olacagini düsünmemistim. Annem yaparken tereyagi kullaniyor ama ben kullanmadim ve genede cok güzel oldu. Ilk önce kuru incirleri bir süre yumusayana kadar ilik suda bekletiyoruz. Yalniz burda kontrol etmek lazim cok da yumusamasin. Yoksa piserken dagilabilir. Biraz yumusayinca sap kismini bicakla kesip oradan parmaginizla bir oyuk acin. Ayri bir yerde tarcin, kahverengi seker ve cevizi karistirin. Daha sonra bu karisimdan cay kasigi ile oyuklara doldurun. Yayvan bir tencere veya tavaya tek sira halinde dizdikten sonra eger cevizli karisimdan arttiysa üzerine dökün. En son süt ve suyu da ekleyip kisik ateste bir süre pisirin. Incirlerin rengi koyulasacak ama cok fazla yumusamadan ocaktan alin. Ilik olarak yaninda dondurma veya kaymakla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.