Biraz müzik...

3 Ağustos 2010 Salı

Limonlu Pasta



Gecenlerde evliligimizin 5. yil dönümü icin alelacele yaptigim pastanin görünümü cok güzel olmasada tadi harikaydi. Bende sizinle genede paylasmak istedim. Tam annemlerin gidecegi günün önceki günüydü ve tam da unutulup gidecekti ki. Son anda bu pasta ile kurtardim:) Karambole geldigi icin hediye fasli zaten olmadi. Bizde pasta ve cay ile kutladik:)

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • yarim su bardagi krema
  • bir limonun rendelenmis kabugu
  • bir bardaktan biraz az seker
  • bir limonun suyu
  • bir paket vanilya
  • bir tatli kasigi kabartma tozu
  • un (un miktarini ölcemedim-normal bir kek hamuru olacak kadar un)
  • en son üzerini islatmak icin sekerli limon suyu yarim su bardagi kadar.



Yapilisi:

Aslinda tarifin özelligi icinde yag olmamasi ve süt yerinede krema kullanmam. Bu vesile ile yag acigini kapatmis oluyoruz aslinda. Seker ve yumurta cirpilir. Krema,limon kabugu, limon suyu katilip karistirilir. Daha sonrada un, vanilya ve kabartma tozu eklenerek karistirilir. Önceden isitilmis 170 derecelik firinda üzeri biraz kahverengilesene kadar 35 dakika kadar pisirilir.
Ben firindan cikarip sicakkek islattim. Sogumaya yakin üzerine cikolata ganaj döktüm. Seker hamuru ile yaptigim kücük kalpler ile süsledim. Afiyet olsun.

ilk seker hamurlu pastammm...


Evet, en sonunda yaptim. Henüz daha malzemelerim tam degil; kizimin oyuncaklarindan, ordan, burdan bulduklarimla biseyler yaptim. Annem ve kiz kardesim basimda nasil birsey ortaya cikacak diye merakla beklediler. Yegenimin dogum günü icin yaptigim bu pastanin devami gelir insallah. Bu arada annemlerde Türkiyeye geri döndüler onun buruklugu var biraz üzerimde ama olsun, saglik olsun, herkes yerinde mutlu olsun degil mi? Seker hamurumu da kendim hazirladim. Hollanda dan Sevgili Leyla`nin verdigi tarife göre yaptim ve cok basariliydi.

Seker Hamuru Tarifi:
120ml Rohrzucker Bar-Sirup (Riemerschmid markasi) yada glikoz surubu
  • 6ml Glycerin
  • 1 minik tutam tuz
  • 1 kilo pudrasekeri
  • arzuya göre yarim tatli kasigi limontuzu
  • 10 gram sigir jelatini
  • 60ml soguk su
Yapilisi:

10g jelatini 60ml soguk su ile karistirip jelatin tanelerin suyu iyicene cekip kabarmasini bekliyoruz. Sonra mikrodalga firinda 300watt'da eritiyorsun (icinde jelatin taneleri görünmeyecek ama jelatin de kaynamayacak! Jelatin taneleri göründügü zaman sonra sekerhamurunda da nokta nokta belli oluyorlar) yada ocakta kaynatmadan isitiyoruz.
Ayri bir kapta 120ml surup, 6ml Glycerin, bir tutam tuz ve limon tuzunu karistiriyorsun. Eger renkli sekerhamuru yapmak istiyorsan boyayi da simdiden ekleyip karisimi güzelce karistirabilirsin. Sonra eritilmis jelatin karisimini buna ekleyip karistiriyorsun ve yavas yavas 500-750g pudra sekerini ekliyorsun. Bu karisim kasik ile karistirilmayacak hale gelince ellerini yaglayip (yag olarak hindistan cevizi yagi kullandim-palmin soft) pudra sekerin kalanini masaya döküp jelatinli karisimi bunun üzerine ekleyip yoguruyorsun. Bu sekilde komple 1kg pudrasekeri kullanmis oluyorsun. Hamuru bir gün dinlendiriyorsunuz. Kullanmaya cikardiginizda da gene yaninizda bir kutu daha pudra sekeri olsun cünki kullanmadan önce yogurmak lazim ve hep yogurunken onu kullaniyorum.

Model hamuru:

Üzerine yaptigim sekiller icin seker hamurunu böylece kullanmiyorum. Sadece kaplarken seker hamurunu bu sekilde kullaniyorum. Üzerine yapilan her türlü sekil icin su tarif; 500gr seker hamuruna 1 tatli kasigi CMC yada Tragant ekleyip iyice yogurduktan sonra 12- 24 saat dinlendikten sonra kullaniyorum.

Pastanin icine yaptigim kek sitemde bulunan ve tarifini sevgili Acemi Asci dan dan aldigim Islak Kek.

Pastanin Kremalari:

Üc katli yaptigim bu pastanin en alt katinin üstünün ve yanlarinin kaplamasini cikolatali ganaj ile yaptim Bunun icin;
  • 300gr Bitter cikolata
  • 300ml krema
Kremayi kaynatmadan isittim ve icine kücük kücük parcaladigim cikolata parcalarini attim. Biraz bekledikten sonra karistirdim ve harika pütürsüz bir ganaj oldu.

Orta kremasini yaparkende Frambuazli Curd yaptim. Curd icin:
  • 2 adet yumurta sarisi
  • yarim su bardagi seker (istege göre daha az veya cok olabilir)
  • 2 yemek kasigi tereyagi
  • yarim su bardagi farmbuaz püresi (cilek, kiraz, visne, mango da olabilir9
  • 1-2 tatli kasigi misir nisastasi
Yapilisi:

Yumurta sarilari ile seker cirpilir. Kücük bir sos tenceresine koyulup üzerine tereyagi, meyve püresi ve misir nisastasi eklenir kaynayana kadar karistirilir ve ocaktan alinir soguduktan sonra pastanin ortasina sürülür.
Eger curd cok kati olmadiysa süreceginiz katin en dis kenarlarini 1 cm kalinliginda ganaj ile kaplayip orta kismina bunu döseyebilirsiniz. Böylece kenarlardan tasma tehlikesini ortadan kaldirmis olursunuz.









Eger ugrasipta yaparsaniz cok kolay ve eglenceli oldugunu göreceksiniz. Simdiden iyi eglenceler. Afiyet olsun:)