Biraz müzik...

1 Mart 2010 Pazartesi

Dogum günü pastasi ve kahvaltida mantar






Ben Hamburg a geleli 4 yil falan oldu ama böyle bir kisla ilk defa karsilastim.Tamam yagmur yada kapali hava hep vardi zaten ama aylarca kar... Bu kis gercekten cok uzun ve zor gecti. Özelliklede kizim acisindan cok saglikli bir kis olmadi. Bir hafta iyi bir hafta hasta. Bugün gene doktordaydik umarim uzun sürmez:(
Neyse gecen hafta esimin dogum gününü kutladik ve bende her zamanki gelenegimi bozmadim ve özel yorucu bir pasta tarifi yapmaya karar verdim. Bu sefer tarifini görünce gercekten cok hayran kaldigim Cafe Fernando(Cenk) nun yaptigi passion fruit, mango ve cikolatali pasta yi yapmaya karar verdim. Gerci bu kararimi taaa o pastayi ilk gördügümde vermistim. Bir iki ufak degisiklik yaptim tabi.
Icine mango ve passion fruit yerine pastalarin icinde eksimsi tadlari cok sevdigimiz icin ahu dudu ile yaptim. Donmus halde satin aldim ve ayni Cenk in tarifindeki gibi yarim su bardagini dolduracak miktarda bir meyve püresi kullandim. Ayrica ahududulu curd icin sadece 1 cay kasigi misir nisastasi kullandim. Diger herseyini ayni yaptim ama bir aksilik oldu ve pastanin keki icin yaptigim hamurda yumurtalari ilkm cirparken cok güzel kabardi ama sonraki mikserle cirpma asamasinda pisss hepsi gitti. Bende ücüncü kat icin ayrica ince bir pandispanya yaptim:( Cikolata ganaj harika oldu icndeki ahududu curd ü ile cok iyi uyum sagladi.Üzeri ise tekrar cikolata ganaj, elenmis kakao ve antep fistiklari ile biraz süsledim.

Biraz alakasiz oldu sanki bu sefer pasta ve ardindan mantar ama ne yapalim hala acemiyim:):)
Hafta sonlari kahvaltida hep farkli biseyler yapmaya calisiyorum cünki hafta ici ya cok hizli kahvalti yapiyoruz yada daha kötüsü barabar sofraya bile oturamiyoruz. Iste bir iki tost yada müsli ile gecistiriyoruz. Bu sebepten hafta sonu kahvaltilarimiza ayrica özeniyorum ve sicak kahvaltiliklarida deniyorum firinda domates, mantar, degisik yumurta cesitleri, krep, börek...gibi. Gecen haftasonuda firinda kasarli mantar yaptim. Yazin ayrica domateste ekliyorum ama kiin cok fazla domates kullanmamaya özen gösteriyorum yada kullansamda Afrikadan Güney amerikadan gelenleri kullaniyorum orada yazi yasadiklari icin. Ama Türkiye deki okuyucularim icin pek tavsiye etmem cünki orada yeterli üretildigi icin pek yurt disindan gelmiyor.

Kahvaltida mantar

Malzemeler:

  • 250gr kültür mantari
  • bir cay bardagi kasar rendesi
  • tuz, karabiber
Yapilisi:
Mantarlari yikayip saplarini cikarin ters cevirip tepsiye dizin biraz tuzlayin ve biraz yumusayana kadar pisirin. Yumusadiktan sonra firindan cikarmadan üzerlerine kasar dökün ve firinin kapagini kapatip o sicakta kasarlar eriyene kadar bekleyin. dedigim gibi yaz mevsiminde mantarlarin üzerine domates ve daha sonra kasar koyup da yapabilirsiniz. Karabiber döküp sicak servis yapin.
Afiyet olsun.