Biraz müzik...

3 Ağustos 2010 Salı

ilk seker hamurlu pastammm...


Evet, en sonunda yaptim. Henüz daha malzemelerim tam degil; kizimin oyuncaklarindan, ordan, burdan bulduklarimla biseyler yaptim. Annem ve kiz kardesim basimda nasil birsey ortaya cikacak diye merakla beklediler. Yegenimin dogum günü icin yaptigim bu pastanin devami gelir insallah. Bu arada annemlerde Türkiyeye geri döndüler onun buruklugu var biraz üzerimde ama olsun, saglik olsun, herkes yerinde mutlu olsun degil mi? Seker hamurumu da kendim hazirladim. Hollanda dan Sevgili Leyla`nin verdigi tarife göre yaptim ve cok basariliydi.

Seker Hamuru Tarifi:
120ml Rohrzucker Bar-Sirup (Riemerschmid markasi) yada glikoz surubu
  • 6ml Glycerin
  • 1 minik tutam tuz
  • 1 kilo pudrasekeri
  • arzuya göre yarim tatli kasigi limontuzu
  • 10 gram sigir jelatini
  • 60ml soguk su
Yapilisi:

10g jelatini 60ml soguk su ile karistirip jelatin tanelerin suyu iyicene cekip kabarmasini bekliyoruz. Sonra mikrodalga firinda 300watt'da eritiyorsun (icinde jelatin taneleri görünmeyecek ama jelatin de kaynamayacak! Jelatin taneleri göründügü zaman sonra sekerhamurunda da nokta nokta belli oluyorlar) yada ocakta kaynatmadan isitiyoruz.
Ayri bir kapta 120ml surup, 6ml Glycerin, bir tutam tuz ve limon tuzunu karistiriyorsun. Eger renkli sekerhamuru yapmak istiyorsan boyayi da simdiden ekleyip karisimi güzelce karistirabilirsin. Sonra eritilmis jelatin karisimini buna ekleyip karistiriyorsun ve yavas yavas 500-750g pudra sekerini ekliyorsun. Bu karisim kasik ile karistirilmayacak hale gelince ellerini yaglayip (yag olarak hindistan cevizi yagi kullandim-palmin soft) pudra sekerin kalanini masaya döküp jelatinli karisimi bunun üzerine ekleyip yoguruyorsun. Bu sekilde komple 1kg pudrasekeri kullanmis oluyorsun. Hamuru bir gün dinlendiriyorsunuz. Kullanmaya cikardiginizda da gene yaninizda bir kutu daha pudra sekeri olsun cünki kullanmadan önce yogurmak lazim ve hep yogurunken onu kullaniyorum.

Model hamuru:

Üzerine yaptigim sekiller icin seker hamurunu böylece kullanmiyorum. Sadece kaplarken seker hamurunu bu sekilde kullaniyorum. Üzerine yapilan her türlü sekil icin su tarif; 500gr seker hamuruna 1 tatli kasigi CMC yada Tragant ekleyip iyice yogurduktan sonra 12- 24 saat dinlendikten sonra kullaniyorum.

Pastanin icine yaptigim kek sitemde bulunan ve tarifini sevgili Acemi Asci dan dan aldigim Islak Kek.

Pastanin Kremalari:

Üc katli yaptigim bu pastanin en alt katinin üstünün ve yanlarinin kaplamasini cikolatali ganaj ile yaptim Bunun icin;
  • 300gr Bitter cikolata
  • 300ml krema
Kremayi kaynatmadan isittim ve icine kücük kücük parcaladigim cikolata parcalarini attim. Biraz bekledikten sonra karistirdim ve harika pütürsüz bir ganaj oldu.

Orta kremasini yaparkende Frambuazli Curd yaptim. Curd icin:
  • 2 adet yumurta sarisi
  • yarim su bardagi seker (istege göre daha az veya cok olabilir)
  • 2 yemek kasigi tereyagi
  • yarim su bardagi farmbuaz püresi (cilek, kiraz, visne, mango da olabilir9
  • 1-2 tatli kasigi misir nisastasi
Yapilisi:

Yumurta sarilari ile seker cirpilir. Kücük bir sos tenceresine koyulup üzerine tereyagi, meyve püresi ve misir nisastasi eklenir kaynayana kadar karistirilir ve ocaktan alinir soguduktan sonra pastanin ortasina sürülür.
Eger curd cok kati olmadiysa süreceginiz katin en dis kenarlarini 1 cm kalinliginda ganaj ile kaplayip orta kismina bunu döseyebilirsiniz. Böylece kenarlardan tasma tehlikesini ortadan kaldirmis olursunuz.









Eger ugrasipta yaparsaniz cok kolay ve eglenceli oldugunu göreceksiniz. Simdiden iyi eglenceler. Afiyet olsun:)

3 yorum:

  1. Sedacim tebrikler. Bayildim.Renkler cok hos.Cok basarili bir calisma olmus.Ellerine saglik.Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. merhaba sevgili seda ilk seker hamuru calisman olmasina ragmen cok ama cok basarili bundan sonra ki calismalarini sabirsizlikla bekliyorum bende berlinde yasiyorum ve yeni blog actim ve pasta yapmaya bayiliyorum bloguma beklerim sevgiler

    YanıtlaSil